Ожина в народній медицині

ожина в народній медицині

Хто не ласував в лісі соковитими, кислуватими ягодами ожини? Останнім часом садоводи вирощують її в своїх садах. Виведено багато сортів ожини, які чудово підходять для вирощування вдома.

Ожина корисна як дорослим так і дітям. В ягодах ожини міститься багато вітамінів. Плоди ожини також мають потогінні властивості, як і малина.

Для приготування  дієтичних і лікувальних напоїв ягоди ожини разом з плодоніжками заливають кип’ятком і настоюють.

Настій листя ожини використовують як заспокійливий засіб, його рекомендують вживати при лікуванні атеросклерозу і гіпертонічної хвороби.

Ожиною можна лікувати ангіну та стоматит. Якщо 50 грам листків ожини опустити в 1 літер кип’ятку, дати настоятись 15-20 хвилин, потім процідити і використовувати як полоскання, то це дозволить вам швидше позбутися від ангіни і стоматиту.

Відвар з листя ожини застосовують при застуді. А відвар з коріння ожини використовують як сечогінний засіб.

В народній медицині  листя ожини використовують як свіже так і сухе.

Завдяки в’яжучим властивостям відвар з цілих, або подрібнених сухих листків ожини використовують при кровотечах в шлунку, поносі, дизентерії.

Соком плодів ожини можна зафарбувати тканину  в фіолетові відтінки.

При домашній заготовці плоди ожини готують за тими рецептами, що і для малини.  З ожини роблять соки, варення, мармелад, джем, компот.

Ожина – невибаглива ягода. Розмножується дуже легко.

Плоди ожини по вмісту цукру і кислот близькі  до малини, а по вмісту вітамінів групи Р (500-1000 мг в 100 г ягід) значно її перевершують.

Для вирощування ожини підходять практично всі види ґрунтів, окрім піску і заблолочених.

Для отримання гарного врожаю ожини її слід поливати, особливо в період активної вегетації.

Поділитись: