Ви є тут
Ожина в народній медицині
Хто не ласував в лісі соковитими, кислуватими ягодами ожини? Останнім часом садоводи вирощують її в своїх садах. Виведено багато сортів ожини, які чудово підходять для вирощування вдома.
Ожина корисна як дорослим так і дітям. В ягодах ожини міститься багато вітамінів. Плоди ожини також мають потогінні властивості, як і малина.
Для приготування дієтичних і лікувальних напоїв ягоди ожини разом з плодоніжками заливають кип’ятком і настоюють.
Настій листя ожини використовують як заспокійливий засіб, його рекомендують вживати при лікуванні атеросклерозу і гіпертонічної хвороби.
Ожиною можна лікувати ангіну та стоматит. Якщо 50 грам листків ожини опустити в 1 літер кип’ятку, дати настоятись 15-20 хвилин, потім процідити і використовувати як полоскання, то це дозволить вам швидше позбутися від ангіни і стоматиту.
Відвар з листя ожини застосовують при застуді. А відвар з коріння ожини використовують як сечогінний засіб.
В народній медицині листя ожини використовують як свіже так і сухе.
Завдяки в’яжучим властивостям відвар з цілих, або подрібнених сухих листків ожини використовують при кровотечах в шлунку, поносі, дизентерії.
Соком плодів ожини можна зафарбувати тканину в фіолетові відтінки.
При домашній заготовці плоди ожини готують за тими рецептами, що і для малини. З ожини роблять соки, варення, мармелад, джем, компот.
Ожина – невибаглива ягода. Розмножується дуже легко.
Плоди ожини по вмісту цукру і кислот близькі до малини, а по вмісту вітамінів групи Р (500-1000 мг в 100 г ягід) значно її перевершують.
Для вирощування ожини підходять практично всі види ґрунтів, окрім піску і заблолочених.
Для отримання гарного врожаю ожини її слід поливати, особливо в період активної вегетації.