Посівні роботи

Підготовка насіння до сівби. Калібрування – відбір повновагового, найбільш продуктивного насіння. У домашніх умовах насіння краще відбирати за питомою вагою. Для цього в 1 л води розчиніть 30-50 г кухонної солі або аміачної селітри. В розчин висипте насіння, ретельно перемішайте. Для посіву використовуйте те, що потонуло. Його промийте чистою водою і просушіть.

Знезаражувати насіння в домашніх умовах краще 1%-вим розчином марганцевокислого калію. Насіння капусти прогрійте в гарячій 50-60 ͦ С протягом 20 хв, огірків – 2 год, квасолі – 6 год. Насіння гарбузових для підвищення схожості прогрійте в термостаті, сушарці, плиті при температурі 60ͦ С. Мішечки з насінням можна повісити біля опалювальних батарей за 1,5 – 2 місяці до сівби.

Намочене насіння проростає і дає сходи на 4-7 діб раніше. Для цього краще використати снігову воду. Насіння моркви, помідорів, цибулі, петрушки, буряків намочуйте протягом двох діб; динь, кабачків, капусти, кавунів, редиски, салату – 8-12 годин, гороху і квасолі – до 2 год. Насіння цибулі-чорнушки протягом 8 годин намочуйте у воді з температурою 40ͦ. Для намочування добре використати витяжку з попелу. Щоб її приготувати, візьміть 160-200 г попелу, замочіть в 10 л води і тримайте 1-2 доби, періодично перемішуючи. Настій злийте і в ньому тримайте насіння 4-6 год, після чого просушіть до сипучості.

Для кращого проростання насіння і підвищення його стійкості до хворіб застосовують для замочування сік алое. Сік алое розбавити такою самою кількістю води. Насіння тримати в ньому протягом 6 год при температурі 20-22ͦ С. Таке насіння краще проросте, а рослини набудуть стійкості проти посухи і приморозків.

Пророщування також сприяє одержанню дружніх сходів. Після намочування насіння  розстеліть тонким шаром на чистій ганчірці в місці, де температура підтримується на рівні 15-22ͦ С. Висівайте коли накільчиться 3-5% насіння. Важливо! Проросле насіння потрібно висівати лише у добре зволожений ґрунт.

Загартовування насіння теплолюбних культур пониженими температурами сприяє підвищенню їх стійкості до приморозків. Вирощені з такого насіння рослини раніше формують урожай. Для цього набрякле насіння тримайте 2-3 доби при температурі 1-3ͦС.

Дражування – це збагачення насіння поживними елементами. Відсортоване і протруєне насіння замочіть водним розчином коров’яку (співвідношення 1:5), процідженому через дрібне сито; 1,5% розчином пектинового клею. Змочене насіння засипте в циліндричну банку, наповнену дрібною органо-мінеральною сумішшю, і обертайте її по горизонтальній осі. При обертанні ця суміш прилипає  до насіння, ущільнюється і набуває форми драже. Час від часу насіння зволожуйте пульверизатором, додаючи суху живильну суміш з 60 г перегною, 3 г суперфосфату, 4 г коров’яку і невеликої кількості мікроелементів. Діаметр драже для насіння моркви, помідорів 3-5 мм, буряків і цибулі  5-10 мм, огірків, квасолі та кукурудзи 10-30 мм. Дражування можна провести за 3-6 місяців до сівби. Воно сприяє підвищенню врожаю. Дражоване насіння краще сходить.

Барботування – намочування насіння у воді, через яку постійно, протягом 18-24 годин продувається повітря, або кисень. В домашніх умовах для додавання повітря можна використати компресори, які застосовуються в акваріумах. Після барботування насіння потрібно просушити до сипучості.

Піскування (стратифікація) – засіб прискорення проростання насіння. Його змішайте зі зволоженим піском і пророщуйте перед посівом; моркву, петрушку і цибулю протягом 15-20 днів, капусту 17-22 дні, буряки 10-12 днів. Як тільки насіння накільчиться, виставте його на лід, або тримайте в холодильнику при температурі 0ͦ С. Не слід збільшувати строки обробки насіння, тому що рослини можуть застрілкуватися (морква, буряки). Якщо погодні умови викликають необхідність вести сівбу – підготовку насіння  припинити і негайно висіяти.

Як бачите, насіння до сівби можна готувати до сівби багатьма способами. Якому з них ви віддасте перевагу – залежить від умов і можливостей. Але радимо – не висівайте сухе насіння, обов’язково готуйте його до сівби.

Поділитись: