Ви є тут
Зимове щеплення
Справжній садівник постійно оновлює асортимент свого саду, одержуючи саджанці щепленням живців тих сортів, які йому до вподоби, на заздалегідь вирощені підщепи. Дуже поширений також спосіб перещеплення нових сортів на дерева, що ростуть роками, а то й десятками років у саду.
Частіше цю роботу проводять рано навесні, або в кінці літа (окуліровкою). Але ж навесні безмежна кількість іншої роботи. Тому досвідчені садівники надають перевагу зимовому щепленню та перещепленню дерев.
Для зимового щеплення пізно восени викопайте підщепи з постійного місця їх вирощування і прикопайте у зручному місці, засипавши великою кількістю листя, або соломи, щоб земля тут не замерзла і при необхідності можна було легко взяти ці підщепи. В цей час наріжте живці з однорічних дозрілих пагонів довжиною не менше 40 см з добре розвинутими бруньками. Зберігайте їх у льодовні, холодильнику, або в купі снігу.
Перевага зимового щеплення полягає в можливості його проведення в теплому приміщенні. Зимове щеплення зерняткових можна починати у грудні, кісточкових - у лютому і закінчувати у березні. Підщепи за 4 - 6 діб, а живці за 1 - 2 доби перенесіть у приміщення з температурою плюс 8 - 12°, засипте вологим піском. Після нагрівання їх опустіть у воду з температурою 16 - 18°С на добу. Основний спосіб щеплення - поліпшена копуліровка з обв’язуванням поліетиленовою плівкою. Щоб запобігти підсиханню щеп, місце щеплення запарафінуйте, опустивши на 1 - 2 секунди в розплавлений парафін з температурою 65 - 70°С. Запарафіновані щеп переспте пропареною тирсою. Щоб між щепленими компонентами утворився калюс, ящик з щепами занесіть на 10 - 15 діб у приміщення з температурою плюс 18 - 20°С. Вологість повітря підтримуйте на рівні 95 - 100%, обгорнувши ящики з щепами плівкою. Вперше через тиждень, а потім кожного дня перевіряйте, як проходить зрощення щепи і підщепи. Коли утвориться наплив калюсу, ящики перенесіть у прохолодне місце з температурою 0 - 2°С, або помістіть у бурт снігу чи льодовню, накрийте плівкою, а зверху бурт вкрийте тирсою, або соломою, слідкуйте, щоб температура в бурті була на рівні 0 - 3°С.