Ви є тут
Літнє садіння картоплі
Влітку картоплю можна садити на ділянках, що звільнилися після збирання ранніх овочів. Цей спосіб вирощування картоплі поширений переважно в південних і південно-східних областях України з тривалим без морозним періодом і високими температурами влітку.
Строк садіння – 5 – 10 липня. Висаджена в цей час картопля формує бульби в прохолодний період, внаслідок чого вони здорові, не вироджені і з них наступного року можна одержати в 3 – 5 разів більше продукції, ніж від бульб весняного садіння. Вони краще зберігаються, смачніші, по-весняному ароматні, в них вищий вміст цукрі, вітаміну С.
Для літнього садіння використовуйте завезений з північних районів матеріал, або відібрані з не вироджених кущів і добре відсортовані бульби зі свого городу, вирощені в минулому році.
За 15 – 20 днів до садіння бульби дістаньте з місця зберігання і розкладіть тонким шаром у затінку дерев, або будівель. Їх періодично збризкуйте водою і регулярно перевертайте для рівномірного освітлення. У період пророщування відбракуйте бульби з тонкими ниткоподібними паростками, з молодими бульбочками і ті, що не проросли. Цим ви позбавитесь від хворих і вироджених бульб.
Ретельно готуйте ґрунт під літнє садіння – зберіть решти від попередньої культури, перекопайте, або глибоко розпуште грунт, на 1 м² внесіть по 10 – 15 г сечовини і суперфосфату та 20 – 30 г попелу.
Наріжте борозни, або зробіть лунки глибиною 10 – 12 см через 60 – 70 см і залийте водою. Після того, як вона всмокчеться, бульби розкладіть через 25 – 30 см і засипте ґрунтом. Через 4 – 5 днів заборонуйте граблями. Боронування, яке сприяє знищенню бур’янів, періодично проводьте аж до появи сходів. Після того, як позначаться рядки, регулярно через 6 – 10 днів поливайте дощуванням, або по нарізаних у міжряддях борознах, витрачаючи на 1 м² по 40 – 60 л води. Якщо її обмаль – полийте під час бутонізації і ще 2 – 3 рази через 10 – 12 днів.
Якщо з літніх посадок картопля буде використовуватись на насіння, особливу увагу звертайте на видалення хворих і вироджених рослин – пожовклих і тих, що відстають у рості. Їх краще вирвати, або ж позначити і після утворення бульб використати в їжу.
У фазі бутонізації бажано підживити, вносячи в поливні борозни, або по поверхні ґрунту, загортаючи граблями, по 10 – 15 г суперфосфату і 30 – 40 г попелу на 1 м².
При загрозі перших осінніх заморозків рослини бажано вкрити плівкою – чим довше збережеться бадилля, тим вищим буде врожай.
Після засихання, або замерзання бадилля з відведених на насіння грядок картоплю викопайте, відберіть здорові бульби масою не менше 20 г. Їх просушіть на сонці і озеленіть, тримаючи в тіні, доки шкірка не позеленіє. Такі бульби краще зберігаються, швидше проростають навесні і менше уражаються хворобами. Однак в їжу і на корм тваринам вони непридатні, тому що алкалоїд соланін, що при цьому утворюється, може призвести до отруєння.
З ділянок, які відведені для харчових цілей (краще вирощувати скороспілі продуктивні сорти), з збиранням картоплі поспішати не слід. Їх можна вкрити товстим шаром бадилля, соломи, листя і до пізньої осені викопувати молоду картоплю для поточного споживання.
Двоврожайну картоплю з свіжозібраних бульб можна одержати на півдні України в місцях з довгим без морозним періодом. Для цього використовують ранні сорти картоплі, бульби яких, після збирання, скоро проростають. Збирати їх бажано не пізніше останніх днів червня.