Стратифікація насіння

стратифікація насіння

Слово стратифікація перекладається з латинської “робити шар”.

Насіння кісточкових, зерняткових, горіхоплідних та інших культур проростає дуже повільно і нерівномірно, а часто й зовсім не дає сходів. Для покращення умов проростання його стратифікують у шарі піску, торфу, моху, тирси або вермікуліту. Насіння заздалегіть замочують на 10-24 години у воді кімнатної температури і вже після цього перекладають шаром зволоженого стратифікаціного матеріалу товщиною 2-5 см, або перемішують у співвідношенні 1:3. Стратифікацію можна проводити в різному посуді, але обов’язково забезпечити добру аерацію (провітрювання) і дренаж.

Кожне насіння має свій термін стратифікації. Особливої уваги потребує пророщування насіння з щільною оболонкою і те, що дуже довго не проростає (калина, кизил, глід, ялівець). Таке насіння 80-90 днів слід тримати при температурі 20-25°С, а потім такий же строк при 0-8°С. Таким чином, щоб висіяти насіння цих порід у квітні, потурбуватись про їх пророщування слід уже у жовтні — листопаді.

Може статись так, що насіння накільчилось, а ґрунт ще не доспів. У цьому випадку його виставте в холодильник, або закопайте в сніг з таким розрахунком, щоб температура там була 0°С.

Поділитись: