Удобрення молодого саду

 

gsl;bdktyyz vjkjljuj cfle

, особливо азотні, але за умови, що провадиться зрошення і ретельно обробляється ґрунт.

Основне удобрення провадиться під час передсадивної підготовки площі, а також в садивні ями; як уже відзначалося, в них вносять перегній, фосфорні й калійні мінеральні добрива, але ні в якому разі не азотні.

Молоді плодові дерева в перший рік двічі підживлюють азотними добривами на початку вегетаційного періоду: перший раз у травні, коли окремі пагони досягнуть 10 – 12 см завдовжки, а вдруге – днів через 25 – 30 після першого підживлення. Кожного разу в середньому на одне дерево вносять по 50 – 60 г аміачної селітри, яку розкидають навколо дерева на добре зволожений дощем, або зрошенням ґрунт, після чого його неглибоко розпушують.

Не можна допускати сильного висушування ґрунту і заростання саду бур’янами. Оптимальний водний та поживний режим ґрунту в саду забезпечує сильний ріст молодих дерев: приріст центрального провідника та скелетних гілок має становити більше 100 см, інакше формування крон затримається.

В наступні 3 – 4 роки плодові дерева треба регулярно підживлювати азотними добривами. Перший раз підживлюють десь наприкінці березня, другий - у середині травня. Можна підживлювати й восени, але пізніше, коли похолодає, щоб не викликати повторного росту. Під час підживлення добрива розкидають на всю площу пристовбурного круга, діаметр якого щороку збільшується майже на 1 м. Добрива вносять з розрахунку на 1 кв. м площі круга під час першого підживлення по 30 – 40 г аміачної селітри, під час другого і третього (якщо останнє проводять) – по 20 г (норма азотних добрив залежить від інтенсивності розвитку дерева. При слабкому рості й можливості зрошення норми добрив треба збільшити). Добрива вносять у вологий ґрунт, після чого його неглибоко розпушують.

Крім регулярного внесення азотних добрив, молоді дерева раз у два роки підживлюють суперфосфатом з розрахунку 60 г/м² і перегноєм (2 – 4 кг/м²) раз у два-три роки. Ці добрива вносять безпосередньо перед зяблевою оранкою.

Поділитись: