Прискорене вирощування виноградних саджанців

виноград

Фото Наталії Мельник

 

В кінці лютого живці винограду довжиною 45 – 60 см добу витримують у воді при температурі 25 - 30°, бороздують нижній кінець їх на 10 см і осліплюють всі вічка, крім двох верхніх. Живці вкладають в ящик з тирсою, котрий ставлять на вікно біля батареї. Тирсу заздалегідь пропарюють і добавляють товчене деревне вугілля. Тирсу періодично поливають теплою водою.

Через 15 – 20 днів, коли появляються зачатки корінців і пагонів, переносять живці в стаканчики з сумішшю дернової землі (2 частини) і піску (1 частина). Потім встановлюють їх в ящик з тирсою і ставлять поближче до вікна і батареї. Температура в ящику не повинна перевищувати 30°, землю і тирсу зволожують. За 10-15 днів до висадки, коли вже встановилася стабільна тепла погода, вкорінені живці привчають до відкритого повітря і сонця. Дальше живці висаджують в ґрунт.

Фото Ніни Симоненко Скорик

Фото Роман Дронюк

Поділитись: