М’ята

м’ята

Є кілька різновидностей цієї рослини: довголиста, кучерява, польова, японська... Але як овочеву і лікарську рослину використовують м’яту перцеву, яку називають ще холодною м’ятою через гострий присмак, подібний до гострого перцю, що залишає в роті відчуття холоду. На городі повинен бути кущик цієї духмяної рослини, яка добре освіжає повітря в приміщенні, її заварюють як чай, за велике її лікувальне значення вона — обов’язковий компонент серцево-судинних препаратів: валідолу, крапель Зеленіна, ментолового спирту... В домашніх умовах можна використовувати від нудоти, для поліпшення травлення, полоскання рота, а прокип’ячену з оцтом- як глистогінний засіб.

Розмножується переважно кореневищами або живцями, які краще розсаджувати рано навесні рядами через 50-60 см, а в рядку на відстані 20-25 см. Щоб одержувати високоякісну продукцію, регулярно видаляйте бур’яни, розпушуйте грунт, вносьте по 25-30 г мінеральних добрив на 1 м², а в посушливий період поливайте. Пагони збирайте на початку цвітіння, коли в рослині нагромаджується найбільша кількість ефірних речовин, що надають їй сталий сильний запах.

Поділитись: